Minder stookkosten

Renze de Boer (45) uit Drachtstercompagnie (FR)   Veldpost nr 16 mei 2015

'Minder stookkosten'

Stal

In november 2013 in gebruik genomen, 25 bij 92 meter binnenwerks. In de zomer zet De Boer 45.000 vleeskuikens op in zijn nieuwe stal en 's winters 52.000. Dan laadt hij twee keer uit in plaats van één keer.

6 voerlijnen en 7 drinklijnen met lekschaaltjes.

5 warmwaterheaters. Het water voor de kachels wordt verwarmd met aardgas.

14 nokventilatoren van elk 27.000 kuub per uur geclusterd in het achterste spant.

Blij met...

„Ik ben zeer tevreden met mijn nieuwe vlees-kuikenstal die ik in november 2013 in gebruik heb genomen. De stookkosten in mijn nieuwe stal zijn slechts 2 eurocent per opgezet vlees-kuiken dankzij de FAS stalwandpanelen. In onze andere twee stallen liggen de stookkosten hoger met ongeveer 3,5 eurocent per opgezet vleeskuiken. Ik zet in de zomer 120.000 vleeskuikens op mijn bedrijf op en in de winter 130.000."

„De buitenkant van de FAS-panelen bestaat uit een laagje glasfiber en daartussen zit 20 centimeter 'piepschuim'. Daarom isoleren de wanden goed. Glasfiber is vergelijkbaar met polyester en van dit materiaal worden ook de wanden van koelopleggers gemaakt. Dankzij het glasfiber is de buitenkant van de panelen spekglad, daardoor hecht er geen vuil aan en

kunnen we de wanden gemakkelijk schoonspuiten. Beton is poreus, zodat schimmels en andere ziekteverwekkers in het beton kunnen gaan zitten."

„De onderste 25 centimeter van de zijwanden van de vleeskuikenstal is wel van beton. Ook zit er nog 50 centimeter beton in de grond. Ik kan dus tegen de betonrand drukken met de bak van mijn shovel zonder dat de hele wand omvalt of beschadigt. Boven op de betonrand zijn met purschuim de stalwandpanelen geplakt."

„In de winter zie ik wel eens vocht op de muren van de andere twee stallen, maar in de nieuwe stal zie ik dat nooit. Ook in de zomer heb ik het idee dat de nieuwe stal beter koel blijft, omdat beton warmte vasthoudt en dit materiaal niet. De panelen konden ze met twee personen tillen en opzetten en kosten evenveel als betonwanden."

Minder blij met...

„Ik ben zeer tevreden over mijn nieuwe vleeskuikenstal en zou, als ik het achteraf bekijk, geen dingen anders hebben gedaan. De ledverlichting is fel, die moet ik dimmen anders komen er lege plekken, omdat de kuikens niet onder een felle led-lampen willen zitten. Ik heb met mijn shovel gelukkig nog geen deuk gereden in de wandpanelen. Als dat wel gebeurt, kan ik met een vloeistof de wand weer repareren."